Mi az a mediáció?

A mediáció röviden kifejezve közvetítést jelent. Lényegét tekintve a mediáció a konfliktuskezelés legmagasabb foka: a konfliktuskezelés művészete.
A mediáció (magyarul közvetítés) egy speciális konfliktuskezelési módszer, amelynek lényege, hogy a két fél vitájában mind a két fél közös beleegyezésével egy semleges harmadik fél (mediátor) jár közben.
A mediátor a problémamegoldó folyamat keretében segít tisztázni a konfliktus természetét, segít olyan megoldást találni, amely mind a két fél számára kielégítő.

A mediációban milyen szerepe lehet a pszichológiának?

A mediátor azon dolgozik, hogy a felek viselkedését egy konkrét vitához való attitűdjükben változtassa meg. Amikor megvalósult ez a váltás, a felek lélekben már készen állnak arra, hogy elfogadjanak bizonyos megoldásokat, amelyeket korábban elutasítottak. Ekkor lépnek a pszichológia terepén zajló munkaszövetségbe egymással, ahol az elég jó megegyezés már elérhető közelségbe kerül.

EMK-val támogatott mediáció

Az erőszakmentes kommunikációval támogatott mediáció a tapasztalatok szerint nagyon eredményes konfliktusrendezési eljárás. A mediációs ülés lehetőséget teremt a régóta húzódó, megoldatlan érzelmi konfliktusok rendezésére praktikusan, és a mindennapokban kivitelezhető formában.
A mediációs ülés két órát vesz igénybe, ezalatt mediátorként az Erőszakmentes Kommunikáció eszközeivel segítem a folyamatot, és hogy a felek meghallgassák és egymást, és megértsék, a másik fél problémáját.
Ezek után minden esetben a konfliktus feloldására szolgáló olyan írásba foglalt megállapodás jön létre a felek között . A szerződésbe foglaltakba minden érintett fél megegyezik, vállalja a szerződésben rögzítetteket.

Mikor érdemes mediátorhoz fordulni?

Minden olyan esetben, ahol a konfliktusban álló felek valódi szándéka a konfliktusok rendezése, és a további rendezett kapcsolat fenntartása.

Miben segít a mediátor?