Miért választottam a – Solution Focused- megoldásközpontú coaching-ot?

Mert:

„ A problémákról szóló beszélgetés problémákat szül, a megoldásokról szóló, megoldásokat.” 

És mert: Egyszerű, gyors és hatékony módszer, ami időt takarít meg a klienseknek és a coachoknak azzal,hogy a fókuszt a problémákról a megoldásokra helyezi. Eszközeivel a kívánatos jövő céljai a jelenbe hozhatóak. Pozitív pszichológiai, kommunikáció elméleti és konstruktuvista elemei egyaránt segítik a hatékonyságát. Szinte minden Brief Coaching beszélgetés végén azt hallottam a kliensektől :”Hát ez tényleg jó…!” A Brief Coaching technika segítségével hatékony, partnerközpontú technikával a coaching ülések száma max-1-5-re redukálható az eredmények eléréséhez. Egy-egy konkrét helyzetre, lehet az munkahelyi, magánéleti: nevelési, életvezetési, időgazdálkodási, helyzet,vagy kérdésre, amire fókuszál,és segít kimozdítani a holtpontról.

Coaching Szolgáltatások

Mint coach számos (női )vezetőt és szakembereiket támogattam egy –egy kérdéses helyzetben az optimális megoldás keresésében, a leghatékonyabb kommunikációs mód megtalálásában, vagy akár egy elakadt élethelyzetben új lendülettel továbblépni.

Kérdés-válasz

Miért használom szívesen a Brief Coaching technikát? Oscar Wilde szavaival élve:„Nekem nagyon egyszerű ízlésem van, mindig a legjobbal vagyok megelégedve.”Szeretem, ha az ügyfeleim is azt élik meg a közös munkában, hogy az SF coaching számukra a legjobb megoldáshoz vezető eszköz.

Milyen egy jó coach?

Könnyebb arról az oldalról megközelíteni, milyen nem.
Nem tanácsadó, mert nem oldja meg helyettünk a problémánkat, ha sikerrel vesszük az akadály, nem övé a dicsőség.
Nem elsősorban pszichológusként közelít. Vagyis nem akar mélyreható változást, személyiség formálást elérni esetünkben.
Nem lesz a mentorunk, aki kitartóan segít,és egyengeti a magán, vagy szakmai utunkat.
Inkább egy edzőpartner, aki segít nekünk abban, hogy megtaláljuk magunkban a mi problémánkhoz leginkább passzoló megoldást, a saját kulcsunkat önmagunkhoz.
A jó coach olyan szemérmesen segít, hogy a saját kezünkben hagyja a megoldást.

Hogyan dolgozik a Brief coach?

Munkamódszerünk a professzionális SF- Solution Focused –kérdezés technika mellett alapvetően a bizalom és hogy optimizmus. Elsősorban bízunk az ügyfélben, saját felkészültségünkben és a közös folyamat sikerében. Meggyőződésünk, hogy az ügyfel a legkompetensebb a saját ügyében, de koncentrált jelenlétünk, kérdéseink szinte észrevétlenül egyre élesebbre húzzák a fókuszt a kérdéses helyzetben. Így segítünk új megvilágítása/fénybe helyezni eddig fel nem tűnő megoldásokat. Az ügyfelek ebben a koncentrált állapotban szinte belebotlanak kész megoldásaikba.
Az gyors eredményesség fontos a Brief coach számára, hiszen megoldásokra szerződünk. Alapvető jellemzője a munkánknak, hogy a coaching beszélgetés fókuszát a problémáról a megoldásra helyezzük.

Professzionális coach kompetenciák- Íme a lista:

 1. Megfelelés az etikai elveknek és szakmai normáknak
 2. Coaching megállapodás
 3. Bizalom és közelség kialakítása az ügyféllel
 4. A coach jelenléte
 5. Aktív hallgatás
 6. Hatásos kérdezéstechnika
 7. Közvetlen kommunikáció
 8. Tudatosság létrehozás
 9. Akcióterv létrehozása
 10. Tervezés és célkitűzés
 11. Az előrelépés és a felelősség kérdése